Pedagoger

MartinMartin Sjögren har gjort film sedan barnsben och är numera regissör och manusförfattare, utbildad på Akademin Valand, Göteborgs Universitet. Martin är en av grundarna till projektet Barnfilmskolan och är nu drivande i det pedagogiska arbetet gentemot skolor och förskolor i regionen. Martin är också lärare på kurserna ”Kameran som verktyg för lärande” och ”Kameran som verktyg för lärande II” som ges på Akademin Valand.

Martin Sjögren växte upp i Malung och bor nu Göteborg.
-­För mig har kameran betytt väldigt mycket. Som barn var jag blyg och sa inte så mycket, men när jag upptäckte att jag kunde uttrycka mig genom kameran så blomstrade jag helt plötsligt upp.

Jag vill så samma frö för andra, jag vill väcka nyfikenheten och öka kreativiteten hos barn. Få dem att genom kameran hitta sin syn på världen och hitta sitt eget uttryck. Jag vill att de ska hitta det som fick mig att blomstra -­att skildra sin värld och tankar genom både stillbilden och den rörliga bilden.

Barnfilmskolan har fått mig att lära om allt jag kan om filmskapandet. Jag har blivit tvingad att sudda bort den ryggrad jag har i mitt filmkunnande och blivit allt mer konkret i min proffession.

Linda Sternö är utbildad filmare på Akademin Valand, Göteborgs Universitet. Linda har också en pedagogisk examen med inriktning på medieämnen på gymnasienivå. Just nu arbetar Linda i huvudsak som lärare på Akademin Valand där hon också driver det pedagogiska utvecklingsprojektet Barnfilmskolan.

Linda är också lärare på kurserna ”Kameran som verktyg för lärande” och ”Kameran som verktyg för lärande II” som ges på Akademin Valand.

Linda är uppväxt i Linköping, men bor nu i Göteborg sedan 2000.
­‐Jag bestämde mig för att arbeta med film när jag var 17 år och har gjort det sedan dess. I mötet med barn och ungdomar som ska erövra mitt självklara verktyg: kameran, har jag varit tvungen att omvärdera min egen syn på vad film är och kan vara idag 2013. Framförallt har jag återigen fått kontakt med hur roligt det är att göra film!

Erika

Erika Olsson frilansar som projektledare och dokumentärfilmare. Sedan 2011 har Erika varit engagerad som pedagog i projektet Barnfilmskolan.

Erika kommer från Uddevalla och bor nu i Göteborg.
-­Jag fick mitt stora filmintresse redan som 5-­åring, då min pappa började jobba som maskinist på stadens biograf. Att få gå in i biomörkret med en påse popcorn under armen, sätta sig i de mjuka fåtöljerna och sedan låta sig bli tagen in i fantasiernas underbara värld var det bästa jag visste. Mina fina och spännande upplevelser kring biografen har präglat hela min barndom och har gjort att jag blivit den jag är, idag.

Barnfilmskolan är något av de bästa jobben jag haft i mitt liv. Det är otroligt inspirerande att få träffa så många fina och entusiastiska barn som ibland inte kan bärga sig innan de får sin kamera och äntligen kan gå ut och filma eller ta kort. Det är så härligt att se hur de utvecklas på olika sätt, via deras bilder och samtidigt också då få möjligheten att ta del av deras underbara och spännande värld och perspektiv.

Mattias

Mattias Jonsson arbetar som frilansande filmare och skådespelare. Mattias är utbildad pedagog på kursen ”Att lära barn filma” på Akademin Valand, Göteborgs Universitet och är en av Barnfilmskolans pedagoger sedan 2012. Driver också produktionsbolaget Komfortfilm tillsammans med Johan Skantze.

Mattias bor i Göteborg tillsammans med sin familj.
-­Att arbeta med barn och se dem utvecklas inom det kreativa området är verkligen fantastiskt. Och något som inte endast är givande för mig i rollen som pedagog, men även på ett personligt plan.

Under den tid jag jobbat med barnen har jag nämligen lärt mig minst lika mycket själv som jag har lärt ut.

Barns spontanitet och nyfikenhet är något som jag tycker att vi alla borde försöka efterlikna och eftersträva; det är en ingrediens, kanske den viktigaste, då det gäller att lära sig nya saker och utveckla sina idéer.

Att se när barnen, med nyfikna ögon upptäcker världen genom kameralinsen är lika inspirerande och givande varje gång. Jag hoppas verkligen att så många barn som möjligt i framtiden kommer att få möjligheten att uppleva detta!