Gullspira 2015 tilldelas Barnfilmskolan

gullspiranBarnfilmskolan har hedrats med Gullspiran för enastående insatser för svensk barnfilm. Prisutdelningen skedde på Guldbaggegalan i Stockholm, 18 januari 2016.

Sedan år 2011 har barnen i Göteborg en egen filmskola. Barnfilmskolan bedrivs vid Akademin Valand och lär barn att fånga det unika ögonblicket. Genom kameran ökar deras förståelse av världen, de lär sig att upptäcka och intressera sig för sin omvärld.

Linda Sternö är projektledare för Barnfilmskolan:
– Den rörliga bildens område växer och växer. Det är redan en demokratisk fråga om du klarar av att hantera de digitala verktygen eller inte. Hänger du inte med hamnar du utanför, förklarar hon.

Hon beskriver filmskapande som en demokratisk fråga om vem som skildrar vår värld; vems bilder och perspektiv som förverkligas.
– Det är viktigt att barn får chansen att erövra dessa verktyg så att de själva kan presentera sina bilder av världen och att de får tolkningsföreträde till skildringen av sin egen värld. Det gäller att tidigt introducera film som något mer än underhållning.

Med på Guldbaggegalan för att ta emot priset var Linda Sternö, Martin Sjögren, Klara Björk, Kalle Boman och Erika Olsson, som alla är nyckelpersoner för projektet. På scen fanns även två barn, Embla Niklasson Sternö och Leo Artborg, som deltagit i Barnfilmskolan under flera år och gjort ett flertal filmer.